kezdőlap
  kutyakiképzés
  tanácsok
  munka közben
  kapcsolat
  ajánlott oldalak
 

kutyakiképzés - kutyakiképző - hobbykutya

 

Erényi Zita kutyakiképző

Kutyaiskola vagy egyéni kutyakiképzés?
 
 

Fogalmak a kutyakiképzésben

Antropomorfizmus

Azt jelenti, hogy emberi tulajdonságokkal - gondolkodás, érzések, öntudat, érdeklődés - ruházunk fel valamit, ami nem emberi.

Az antropomorfizmus leggyakoribb alanyai mind pozitív, mind negatív értelemben a kutyák, macskák és egyéb házi kedvencek. A gazdik szeretik úgy értelmezni kutyáik mozdulatait, nézését, viselkedését, hogy "érti minden szavamat." vagy "Mennyire hálás és boldog." Van, aki ruhát ad állatára, ajándékkal traktálja, megünnepli születésnapját. Ilyenkor a gazdi saját világnézetét szeretné a kutyára ruházni.

Gondoljuk csak végig egy példán keresztül a fentieket:

"Bukfenc szomorú, mert nem ünnepeltük meg a szülinapját." Ez inkább úgy hangzana jól, hogy a beszélő szomorú lenne, ha megfeledkeznének a születésnapjáról, és úgy gondolja, hogy a kutya is ugyanezt érzi. Pedig a kutyának fogalma sincs, mi az a születésnap.

A kutyakiképzésben fontos tényező, hogy az ilyen jellegű antropomorfizmus gondolkodást akkor használjuk, ha, az, valóban a képzési munkát segíti elő. Ha például megpróbáljuk elképzelni, mit gondolhat az állat, ezzel kitalálhatjuk a következő mozdulatát. Ezek a találgatások részben sikeresek. Bár ez nem bizonyítja, hogy az állat valóban gondolkodik, de a tudományos elméletek kialakításához alapul szolgálhat.

Így például megjósolható, hogy egy gepárd megtámadja az oroszlánt, mert félti a kölykeit.

John S. Kennedy, viselkedéskutató szerint azonban, a gepárd nem azért támad, mert a kölykeit félti, hanem mert kifejlesztette azt a viselkedésmódot, amely olyan, mintha féltené a kölykeit. Viselkedésének egy oka lehet: minél több utódot szeretne hátrahagyni. A kölykök féltése nem mozgathatja, mint ahogy az sem, hogy szinte előre látja, miképp ragadja el őket az oroszlán.

Ambivalens

Váltakozva jelentkező - ingázó - cselekvés.

Antropocentrizmus

E szemlélet jegyében az állatot az ember korai, primitívebb formájának tekinti, alaposan meghamisítva lényegét. Ez arra vezet vissza, hogy mindenáron szeretnénk elhatárolni magunkat az állatoktól, és megerősíteni az embert a teremtés koronájának és a tápláléklánc csúcsának szerepében.

Etológia

Az állatok viselkedésével foglalkozó tudomány.

Klikker tréning

A klikker tréningben kizárólag jutalmazással, és a hibás viselkedés figyelmen kívül hagyásával történik a képzés.

Motiváció

Cselekvési készség, belső indíték.

Neoténia

Ha egy faj úgy változik meg, hogy bizonyos, az egyedfejlődés korai szakaszára jellemző tulajdonságai a felnőtt korban is megmaradnak.

Ösztönös cselekvés

Azok a cselekvések, melyeket előzetes tapasztalatok nélkül is tud az állat

Reflex

A környezet meghatározott ingerére a génekben kódolt tudás alapján adott válasz reakció.

Szuperpozíció

Két egyidejűleg aktivizálódó ösztönös cselekvés elemei egymásra helyeződhetnek.

Zoomorfizmus

Az ember gyakran eltúlozza az ember és az állat közti hasonlóságot. De vajon az állat beleeshet-e egy ilyen hibába?

Elisabeth Marshall Thomas írja: "Amikor egy csontot rágó kutya megmorogja az őt figyelő embert, mert azt feltételezi, hogy ő arra a ragacsos, mocskos dologra ácsingózik, kutyatulajdonságokkal ruházza fel, künomorfizál."