kezdőlap
  kutyakiképzés
  tanácsok
  munka közben
  kapcsolat
  ajánlott oldalak
 

kutyakiképzés - kutyakiképző - hobbykutya

 

Erényi Zita kutyakiképző

Kutyaiskolai tapasztalatok
 

Kutyaiskolai tapasztalatok

Első napok a kutyaiskolában

Amikor először lépünk kutyaiskolába kutyánkkal, bizony sokszor bizonytalanok vagyunk. Nem tudjuk, mit kell tenni, mi a szokás. Mit kell már tudnia kutyánknak. És az alapszinten ülő, álló vagy esetleg már ennél többet tudó kutyusokra csodálattal nézünk. És az enyém is fogja ezt tudni? teszik fel a gazdik gyakran ezt a kérdést.

Igen - fogja tudni, még többet is. Ne legyünk bizonytalanok. Hiszen azért szántuk rá magunkat kutyánk képzésére - akár kutyaiskolában, akár házi képzéssel -, hogy engedelmes, kellemes, kezelhető társ váljon belőle. És kezdőként egyébként sem tudjuk megítélni , a másik kutya vajon szabályosan hajtja-e végre a feladatát, milyen idegrendszerrel rendelkezik, mennyire képezhető és kezelhető, agresszív-e, lehet-e vele további gyakorlatokat végrehajtani, mennyi munkába kerül a képzése, és még sorolhatnám a fejünkben kavargó kérdéseket.

Nagyon fontos a gazdi türelme. Nézzük meg a másik gazdit , hogyan dolgozik. Ne felejtsük el, hogy a rossz példából nagyon sokat tudunk tanulni. Ezt így ne! - csináljam.

 

Szeretném felhívni azon kutyatartók figyelmét , akik kizárólag őrző-védő kiképzést szeretnének kutyájuknak,- mert a munkájuk megkívánja, vagy egyszerűen csak hobbiból, hogy engedelmességi gyakorlatok megtanulása nélkül ne vigyék őrző-védő munkára kutyájukat. A legtöbb iskola ma már nem is vállalja ilyen tudás nélkül a kutyát. Az agresszív, kezelhetetlen kutyákat nem lehet őrző-védő munkában képezni. A genetikailag agresszív egyedeket a tenyészetből ki is zárják.

Az őrző-védő munkát, legalább alapfokon képzett kutyával lehet jól végrehajtani. Megjegyzem, hogy az őrző-védő ágazatban, a kutya engedelmességét is pontozzák a vizsgán.

A képzések során a gazdi saját maga is tanul . Megtanulja kezelni és megismerni kutyáját.

Képzett kutya és tanult gazdi - így már elkerülhetőek lennének a média számára hírértéket képviselő kutyatámadások is!

 

Figyeljük meg a kiképző munkáját és hozzáállását is. Tapasztalatok azt mutatják, hogy ez még korántsem éri el azt a minőséget, melyet mind a gazdi, mind pedig a képzői szakértelem megkívánna. Ha úgy érezzük, nem azt kapjuk, amit szerettük volna, nyugodt lelkiismerettel menjünk tovább és keressünk új kutyakiképzőt vagy iskolát. Inkább megelőzni, mint folyton korrigálni! a rossz képzés következményeit.