kezdőlap
  kutyakiképzés
  tanácsok
  munka közben
  kapcsolat
  ajánlott oldalak
 

kutyakiképzés - kutyakiképző - hobbykutya

 

Erényi Zita kutyakiképző az eredményes kutyenevelésről.

Verés vagy büntetés?
 

Verés vagy büntetés?

Sokakban ez a kettő ugyanaz a fogalom. Pedig mekkora tévedés ez. Verni valakit, bármikor és indok nélkül lehet. A büntetés a kutya esetében egy helytelen magatartás negatív büntetése.

Következményeként csökken a viselkedés újbóli megjelenésének valószínűsége.

A korszerűbb, tudományosan megalapozottabb megfogalmazás szerint, inkább negatív illetve pozitív megerősítésként használják ezeket a fogalmakat.

A pozitív és a negatív fogalom a kutya viselkedésének mérhető teljesítménye szempontjából értelmezhető. Ezeknek a használata nem lehet automatikus . Csak egy idealizált világban lehet elképzelni, hogy egy kutya kizárólag pozitív megerősítőkkel képezhető, ahol is ebünk a legkisebb hibát sem tudja elkövetni, mert a környezet annyira optimális .

Kutyánknak szüksége van arra, hogy a sikerből és kudarcból egyaránt tanuljon, vagyis a reagálás a pozitív és negatív megerősítésre, az evolúció során alakult ki. A megerősítők hatása tehát nem változtathatatlan és tökéletes, hanem a pillanatnyi helyzettől függ.

Negatív megerősítés lehet a fájdalom, étel elvétele, együttlét megszakítása vagy egy sikertelen zsákmányszerzés és csak a kondicionálási folyamat analizálása mutatja meg, hogy az okozott fájdalom ténylegesen negatív megerősítőként hatott-e.

A jól alkalmazott, megfelelő ideig tartó negatív, vagy pozitív megerősítés használata a kutyaképzésben nagyon fontos. Egy viselkedésre rosszul adott megerősítés, mint válaszreakció, nagyon nagy kárt tud tenni kutyánkban. Különösen akkor, ha azt a megerősítést folyamatosan és hosszabb ideig alkalmazzuk. És ekkor hisszük azt, hogy kutyánk nem akarja azt a feladatot elvégezni, vagy elkezdődnek más tünetek, amire azt mondjuk, "hát ideig ezt nem csinálta a kutyám", vagy "már tudnia kéne", rosszabb esetben feladjuk a képzést.

Vajon akik a büntetés fogalmát keverik a verés fogalmával, azok tudják- e, hogy pl. kutyától az étel elvétele, a közösségből való kizárás, vagy akár játék abbahagyása is negatív büntetés? Hatása elképesztően romboló hatással lehet kutyánkra - ha helytelenül alkalmazzuk - akár rögtön, akár a későbbiek során. Pedig fizikai bántalmazás nem történt!