kezdőlap
  kutyakiképzés
  tanácsok
  munka közben
  kapcsolat
  ajánlott oldalak
 

kutyakiképzés - kutyakiképző - hobbykutya

 

Erényi Zita kutyakiképző

A kölyökkutya kiválasztása
 

A kölyökkutya kiválasztása

Mindig kérdés, melyik kiskutyát válasszuk ki az alomból. Mindegyik aranyos, kis gombóc. A tulajdonos meg orrunk előtt lobogtatja a szülők kiállítási szalagjait, elért eredményeiről szóló igazolásokat. És még lehetne sorolni mennyi trükköt vetnek be , hogy a leendő vevőket meggyőzzék arról, az ő tenyészetükből kell kutyát vásárolni.

Kétségtelen fontos tényező a szülők "múltja", a kiállításokon elért eredmények. Fontosak az orvosi papírok. DE ! A legfontosabb maga a kiválasztandó kiskutya. Üljünk le és figyeljük saját környezetében . A viselkedésből később következtethetünk a fejlődés későbbi irányára. Mire szeretnék kiválasztani kiskutyánkat. Munkakutya lesz belőle, vagy tenyészteni szeretnénk, küllem kiállításokra vinni, sportolni szeretnénk vele, nyomkövetésre használnánk, vagy csak házi kedvencnek szeretnénk.

Ha pl. nyomkövető kutyát szeretnénk nevelni, akkor fontos a "jó orr", a "munkakedv". Ne legyen ijedős, ne keltsen ideges, nyugtalan benyomást, de legyen érdeklődő.

Szukát vagy kant szeretnénk. Kezdő kutyatartónak ezt különösen meg kell gondolnia. A kanok határozottabb "kezelést" igényelnek. A szukáknál az ivartalanítás kérdése is felmerülhet.

Próbáljunk vele játszani , kisebb feladatokat adni neki. Lehet, hogy nem minden tulajdonos nézi ezt jó szemmel. Ha így van, jobb, ha abból az alomból nem is választunk.

Figyeljük meg a kutyusok reakcióját, mennyire ijedős, vagy épp domináns. Arra vigyázzunk, hogy a közömbösséget és az érdeklődés hiányát ne keverjük a bátorsággal. Minden apró mozzanatot mérlegelni kell a kölyök viselkedésében. Ha van rá mód , próbáljuk meg a megszokott környezetén kívül is megfigyelni a kölyök viselkedését.

Ahhoz, hogy egy jó kutyát tudjunk kiválasztani pár napos, akár több heti megfigyelés is szükséges lehetne. Erre azonban nem igazán van mód.

Jó kutyánk lesz-e vagy sem? Rajtunk is múlik.