kezdőlap
  kutyakiképzés
  tanácsok
  munka közben
  kapcsolat
  ajánlott oldalak
 

kutyakiképzés - kutyakiképző - hobbykutya

 

Erényi Zita kutyakiképző

Hogyan tartsunk lakásban kutyát?
 

Hogyan tartsunk lakásban kutyát?

Sokan lakótelepen, lakásban tartanak kutyát. A gyorsan növő kis "gombóc" azonban okozhat már kellemetlen perceket. Nézzük meg, mit lehet tenni ilyenkor, mik a gyakori problémák:

  • Bepisil, amikor hazaérkezünk

Kb. egy éves korig kutyánk még nehezen tartja vissza a vizeletet. Természetesen ez kutyánként változó. Függhet a mérettől, fajtától, van-e gyulladás a szervezetében, időben levittük-e sétálni. Ha ezen a korszakon túl van a kutyánk és már teljesen szobatiszta, mégis azt tapasztaljuk, hogy hazaérkezésünk alkalmával "örömében" bepisil, tesszük fel a kérdést: miért van ez? Tapasztalatom szerint az örömnek nem sok köze van ehhez. Ahhoz inkább, hogy otthon ki tölti be a vezető szerepet. A gazdi vagy a kutya. Saját megfigyelésem azt mutatja, hogy amíg ez a viszony a kutya és gazdi között nem rendeződik, addig minden hazaérkezéskor a kutya vizelni fog, mintegy megjelöli a területét. Másik ok lehet, ha egy kutya sokáig ingerszegény környezetben él. Ilyen esetben is előfordulhat, hogy hazaérkezésünkkor végzi el a "dolgát" a kutya.

  • Folyton ugat

Ha kutyánk ugat, nézzük meg miért teszi. Ha jelez, dicsérjük meg, és csak aztán mondjuk neki, hogy elég. Ha folyton ugat, lehet, hogy fél, vagy épp ellenkezőleg. Vezérnek érzi magát, és ő szeretné megoldani a problémát. Ebben az esetben érdemes megnézni a gazdi és a kutya viszonyát, és ha nem megfelelő, azt helyére tenni.

  • Ránk ugrál

Ha játszunk kutyánkkal, a vidámsághoz hozzátartozik, hogy kutyánk felugrál ránk. Ez ilyenkor nem baj. Amennyiben ezt akkor teszi, mikor hazaérkezünk, az már kellemetlen. Tegyünk úgy, mintha észre sem vennénk őt. Kb. 5-10 perc múlva hívjuk be magunkhoz és simogassuk meg. Ha továbbra is próbál felugrálni egy határozott "NEM" vezényszóval toljuk el magunktól. Ezt többször is megtehetjük. Pár alkalom után már csak igen gyenge próbálkozásai lesznek, vagy egyáltalán nem akar felugrani. De ehhez a gazdinak következetesnek kell lenni.

  • Felengedjük az ágyra, szobába vagy sem

Akinek ez a szíve vágya, hogy kutyájával együtt aludjon, tegye. De a kutya csak hívásra jöjjön be a szobába, illetve az ágyra.

  • Mindent szétrág

  Nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy majd kinövi a kutya a rágási szokását. Tény, hogy a kölyökkutya a fogváltásig szinte mindig rágni szeretne. De saját tapasztalatom alapján a már két éves kutyám is, ha teheti, szétrágja a közelében lévő tárgyakat.

Ne tegyünk a kutya közelébe olyat, amit szétrághat, ráadásul számára káros lehet, ha lenyeli.

Igyekezzünk sporttal annyira lefárasztani a kutyát, hogy otthon már csak pihenni legyen kedve.

Adjunk neki csontot, rágható játékot.

Sokat foglalkozzunk vele.